Waarom de boerenzakdoek rood is...
30 augustus 2022 
3 min. leestijd

Waarom de boerenzakdoek rood is...

De authentieke rode boerenzakdoek komt de laatste weken veelvuldig voor in het straatbeeld. Het roept veel op bij mensen, zowel positief als negatief. Soms met hele duidelijke woorden en vaak ook dat het symbool is van een gevoel dat niet zo makkelijk in woorden te vangen is. Een dieper gevoel. Laten we eens wat verder kijken dan alleen de “boerenzakdoek”. 

 

Meer dan een ‘boerenprotestactie’

Vandaag reed ik een koeriersroute waarbij ik veelal door dorpen en langs boerenbedrijven rijd. De omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken zijn hierbij niet te missen. Onderweg reed ik een tijdje achter een bus die achterop de Nederlandse vlag met een paisleyprint had staan. Het was net alsof de boerenzakdoek met de vlag vermengd was. De opdruk trekte mijn aandacht en ik was aan het mijmeren over de betekenis van de rode kleur én de paisleyprint die je ook (vaak) terug ziet in de zakdoek. Het was alsof er een veel diepere betekenis schuil ging dan alleen het symbool van de ‘boerenprotestacties’. Dat wil ik graag met je delen, zodat je hopelijk beter begrijpt wat er op een dieper niveau speelt en wat niet altijd uitgesproken wordt.

 

Rood

De kleur die veelvuldig terug komt in mijn werk. Niet altijd positief, want van mijn coachees worstelen hiermee. Ze dragen geen rode kleding meer of hebben dit nooit gedragen. De onderliggende boodschap die vaak boven komt is dat ze twijfelen aan hun eigen bestaansrecht. Het diepere gevoel dat je er toe doet en dat je met een reden op aarde bent is er niet. In de rode zakdoek zie ik ook het uitdragen van het bestaansrecht van de boeren. De boeren die zich ‘aangevallen’ en ‘afgewezen’ voelen op zoveel vlakken dat het hun bestaansrecht aantast. 

 

Maar zoals met alle kleuren is er niet 1 zijde van een kleur, elke kleur heeft meerdere kanten die meer of minder belicht worden adhv de kleuren waarmee deze zich voordoet. Rood is namelijk ook een hele energieke kleur. Er zit heel veel passie in rood en ik weet dat de boeren hun vak ook met heel veel passie uitvoeren. Hun bloed gaat sneller stromen van het werk dat ze doen. De boeren die ik ken, leggen hun hart en ziel in hun werk en misschien nog wel veel meer dan dat. Misschien wel meer dan de gemiddelde Nederlander hun werk doet. Deze energie en passie heb je ook wel nodig om dit werk te kunnen doen, want het vraagt ontzettend veel toewijding en lange termijn visie. Het vraagt doorzettingsvermogen, ook als zo’n rode term! Boer zijn is een levenswijze, een bepaalde cultuur. Als je daar geen onderdeel van bent (geweest), dan is het moeilijk te begrijpen welke impact het boer-zijn op je leven heeft. Het is niet een baan waar je in stapt en na een paar jaar weer afscheid van neemt. 

 

Rood is ook een hele nuchtere en aardse kleur. Laten de boeren dat nou ook zijn… Met de voeten in de klei, doeners en aanpakkers. Rood is daarmee een hele krachtige kleur en een kleur die zich wil laten zien!

 

Paisley

De print die vaak op de boerenzakdoek terug komt is paisley. Paisley staat voor traditioneel en conservatief. In de agrarische wereld zijn er zeker ook veel tradities. Van oudsher in dorpen en boerengemeenschappen staat men voor elkaar klaar bij rouw en trouw, maar ook bij het werk dat er gedaan moet worden en feesten die gevierd worden. Iedereen zit in ‘hetzelfde schuitje’ en dat creëert een bepaalde verbondenheid. Ik lees net bij de betekenis van het conservatieve dat het Latijnse woord 'conservare' staat voor bescherming en in ongeschonden toestand bewaren. Is dat niet waar de sector naar snakt?! Elke keer allerlei beperkingen die opgelegd worden en dat met name door mensen die van de praktijk geen kaas gegeten hebben. (even heel kort door de bocht, wat overigens ook rood is 😉)

 

Paisley laat ook een elegante en volwassen benadering van het leven zien. Een vleugje mystiek en drama hoort hier ook bij. Dit zie ik ook grotendeels terug in het beeld van het ‘boerenleven’. Alhoewel ik het ‘elegante’ vaker niet zie, dan wel.   Misschien dat daarom ook niet álle boerenzakdoeken een paisleyprint hebben.   

 

Té rood?!

Rood is ook de kleur van alarm! De kleur van gevaar én de kleur van boosheid. De emotie waar een bom van energie in zit. De kleur van ‘het moet NU stoppen’, want hier is een grens bereikt. Een kleur van uitgeput zijn en afgewezen voelen. Koppigheid, frustratie en agressie zijn typische uitingen van té rood. Rood is daarmee ook heel ongeduldig…. Hoe lang gaat dit nog duren?   

 


Kortom, rood is eigenlijk de perfecte kleur voor dit protest en vat heel mooi samen wat er speelt bij de mensen; “Er is een grens bereikt en wij zien ons bestaansrecht, onze levenswijze en onze ‘liefde’ gevaar lopen.” Rood werkt stimulerend en verwarmend. Dé ondernemer onder de kleuren. De boeren die als ondernemers ‘spreken’ en zich laten zien, op hun eigen wijze. 

 

Als Rood de boodschap niet kan overbrengen, wat is er dán nodig?!

 

 

Laat jij je ook zien met een rode zakdoek óf bewust niet? 

Over de schrijver
Ik ben mens. Ik leer, ik val én sta weer op. Ik maak fouten, vraag vergeving en vergeef anderen. Niet dat het makkelijk is, maar wel om te groeien. Steeds iets mooier te worden en voluit te durven leven. Écht mezelf te zijn!
Reactie plaatsen